01 Απρ Κοιλιοκάκη
Ορισμός
Η Κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση διαταραχή του λεπτού εντέρου η οποία οδηγεί σε ευαισθησία στη γλουτένη.
Τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη
– Σιτάρι
– Κριθάρι
– Σίκαλη
– Όλυρα
– Εν μέρει βρώμη καθώς και τα παράγωγα αυτών π.χ. αρτοσκευάσματα, ροφήματα, φάρμακα
Από τι αποτελείται η γλουτένη
Αποτελείται από τις πρωτεΐνες γλουτενίνη και γλιαδίνη οι οποίες δεν πέπτονται πλήρως από τα ένζυμα του γαστρεντερικού και εναποθέτονται στα τοιχώματα του εντερικού βλεννογόνου προκαλώντας την καταστροφή (ισοπέδωση) των εντερικών λάχνων.
Τι προκαλεί
Με την ισοπέδωση των εντερικών λάχνων ο οργανισμός σταδιακά μπαίνει σε έναν συνεχή κύκλο δυσαπορρόφησης πολλών θρεπτικών συστατικών οδηγώντας σε ανεπάρκειες και χρόνια φλεγμονώδη κατάσταση.
Συχνές Ανεπάρκειες
– Σίδηρος
– Β12
– Βιτ D
– Ca
– Φυλλικό
– Βιτ Κ
Συμπτώματα
– Διάρροια
– Αναιμία
– Στεατόρροια
– Κόπωση
– Διαταραχές έμμηνου ρύσης
– Δερματίτιδες
– Πόνους σε οστά και αρθρώσεις
– Αρθρίτιδα
– Κατάθλιψη – άγχος
– Πονοκέφαλος – ημικρανίες
– Υπογονιμότητα
Τρόποι διάγνωσης
– Πρότυπη μέθοδο αποτελεί η εντερική βιοψία
– Αιματολογικές εξετάσεις για αντισώματα τρανσγλουταμινάσης (Anti TG) τάξης IgA
Στόχος
Το άτομο πρέπει να αποκλείσει από την διατροφή του τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη εφ’όρου ζωής κάνοντας έτσι απαραίτητη την διατροφική εκπαίδευση σε σχέση με την ανίχνευση στα τυποποιημένα τρόφιμα καθώς και σε περιπτώσεις κατανάλωσης φαγητού εκτός σπιτιού.
Η διαδικασία αυτή είναι ιδιαίτερα δύσκολη καθώς απαιτείται αυστηρός περιορισμός σε συγκεκριμένα τρόφιμα και υποκατηγορίες του καθιστώντας έτσι αναγκαίο τον εμπλουτισμό του διαιτολογίου με νέες διατροφικές επιλογές.
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ [Sassy_Social_Share]