s

Ipsiarum deitis de santis Lorem Ipsum. Proin gravida nibh vel veliauctor aliquenea.

Εσύ ξέρεις πόσο σημαντικό είναι το ασβέστιο για την υγεία σου;

Frozen Yogurt Bars με Αctivia

 

Ενώ το φθινόπωρο έχει κάνει για τα καλά την εμφάνιση του, οι ζεστές μέρες ακόμα καλά κρατούν. Γι΄αυτό  αποφασίσαμε να ετοιμάσουμε για εσένα αυτό το θρεπτικό και πεντανόστιμο γλυκό σνακ, που θα σε κρατήσει χορτάτο/η για αρκετή ώρα και παράλληλα θα σε βοηθήσει να καλύψεις τις ημερήσιες ανάγκες σου σε ασβέστιο.

Το ασβέστιο είναι ένα από τα σημαντικότερα μεταλλικά στοιχεία στον οργανισμό, αποτελεί το δομικό συστατικό των οστών και των δοντιών, ενώ επίσης συμβάλλει σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού.

 

Η ανεπαρκής πρόσληψη ασβεστίου, μπορεί να οδηγήσει σε δημιουργία αδύναμων οστών και να επηρεάσει:

    • – Την ανάπτυξη των παιδιών και το ύψος τους
    • – Την ανάπτυξη της οστικής μάζας

Το πόσο ασβέστιο χρειάζεσαι εξαρτάται από την ηλικία και το φύλο σου. Γενικώς οι απαιτήσεις σε ασβέστιο είναι υψηλές σε όλα τα στάδια της ζωής, αλλά είναι υψηλότερες:

    • – Στην παιδική ηλικία και εφηβεία, καθώς παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των οστών
    • – Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας, καθώς μειώνει τον κίνδυνο για εμφάνιση προεκλαμψίας και καρδιαγγειακών νοσημάτων.
    • – Σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση αλλά και σε ηλικιωμένα άτομα, καθώς δρα προστατευτικά στην εμφάνιση οστεοπόρωσης

Το σώμα δεν έχει την δυνατότητα να παράγει ασβέστιο, επομένως πρέπει να το προσλαμβάνεις καθημερινά μέσω της διατροφής σου.

Το ασβέστιο βρίσκεται κατά κύριο λόγο στα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά υπάρχουν εξίσου καλές πηγές ασβεστίου, όπως:

      • – Γαλακτοκομικά προϊόντα (γιαούρτι, τυρί, τυρί κρέμα, κεφίρ, cottage)
      • – Φυτικά τρόφιμα (τόφου, γάλα σόγιας, edamame)
      • – Σύκα αποξηραμένα
      • – Μικρά ψάρια που καταναλώνονται με το κόκκαλο (σαρδέλα, γαύρος κλπ)
      • – Εμπλουτισμένα προϊόντα (δημητριακά πρωινού ή χυμοί, υποκατάστατα γάλακτος κλπ)
      • – Λαχανικά (μπρόκολο, λάχανο)
      • – Όσπρια (φασόλια)
      • – Σπόροι-ξηροί καρποί (λιναρόσπορος, αμύγδαλα, σουσάμι)

 

Για την καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου, χρειάζεται:

    • – Επάρκεια της βιταμίνης D η οποία συντίθεται κυρίως από την ηλιακή ακτινοβολία στο δέρμα ή δευτερευόντως προσλαμβάνεται από κάποιες τροφές (σαρδέλες, ρέγγα, τόνος, σκουμπρί, σολομός, μουρουνέλαιο, κρόκοι αυγών, μανιτάρια , συκώτι, εμπλουτισμένα δημητριακά)
    • – Επάρκεια βιταμίνη C η οποία βρίσκεται σε φρούτα (πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ φράουλες), σε λαχανικά (κουνουπίδι, μπρόκολο, πιπεριές, λάχανο, ντομάτες, σπαράγγια, πατάτες κ.α)

 

ΥΛΙΚΑ

Για την βάση:

    • – 100g αμυγδαλα αλεσμένα
    • – 125g χουρμάδες μουλιασμένοι αλεσμένοι
    • – 50g βρώμη
    • – 1κσ ινδοκάρυδο

 

Πάνω από την βάση:

    • – 400gr/2 γιαούρτια activia 2%
    • – 2κ.σ μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη
    • – Φρούτα εποχής

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Αλέθεις όλα τα υλικά της βάσης στο multi και τα απλώνεις σε ένα ταψί

2. Από πάνω τοποθετείς ομοιόμορφα το γιαούρτι, την μαρμελάδα και τα φρούτα

3. Σκεπάζεις το ταψί με μεμβράνη και το τοποθετείς στην κατάψυξη για τουλάχιστον 2 ώρες μέχρι να παγώσει καλά

4. Κόβεις τις μπάρες σε κομμάτια και απολαμβάνεις

Ενδεικτική βιβλιογραφία

Η διατροφή στον κύκλο της ζωής 5η έκδοση, 2016, Judith e. Brown

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/calcium-supplements/art-20047097?pg=2.

https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/calcium/

Vannucci, L., Fossi, C., Quattrini, S., Guasti, L., Pampaloni, B., Gronchi, G., … Brandi, M. L. (2018). Calcium Intake in Bone Health: A Focus on Calcium-Rich Mineral Waters. Nutrients, 10(12), 1930. doi:10.3390/nu10121930

Is There Such a Thing as “Anti-Nutrients”? A Narrative Review of Perceived Problematic Plant Compounds, Nutrients. 2020 Sep 24;12(10):2929. doi:10.3390/nu12102929.

Chang, S.-W., & Lee, H.-C. (2019). Vitamin D and Health – the Missing Vitamin in Humans. Pediatrics & Neonatology. doi:10.1016/j.pedneo.2019.04.007

Brzezińska, O., Łukasik, Z., Makowska, J., & Walczak, K. (2020). Role of Vitamin C in Osteoporosis Development and Treatment—A Literature Review. Nutrients, 12(8), 2394. doi:10.3390/nu12082394

Blerina Shkembi & Thom Huppertz (2022). Calcium Absorption from Food Products: Food Matrix Effects. Nutrients, 14(1): 180. doi: 10.3390/nu14010180