s

Ipsiarum deitis de santis Lorem Ipsum. Proin gravida nibh vel veliauctor aliquenea.

Εσύ ξέρεις τι είναι τα συμβιοτικά και γιατί τα αγαπά το πεπτικό σου;

Overnight oatscheesecake” με Activia που πέρα από εσένα θα την αγαπήσει και το πεπτικό σου!

 

Αυτή την συνταγή την ετοιμάσαμε για εσένα που θέλεις το πρωινό σου να είναι έτοιμο από βραδείς για να γλιτώσεις τον χρόνο προετοιμασίας του, ενώ παράλληλα θα σε κρατήσει χορτάτο/η για αρκετή ώρα και θα βοηθήσει στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου σου.

 

Η συνταγή είναι πλούσια σε συμβιοτικά δηλαδή περιέχει συνδυασμό προ-βιοτικών και πρε-βιοτικών ουσιών. Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί ή αλλιώς “καλά” βακτήρια που όταν καταναλωθούν σε επαρκείς ποσότητες παρέχουν σημαντικά οφέλη στην υγεία, ενώ τα πρεβιοτικά είναι μη εύπεπτοι υδατάνθρακες που αποτελούν “τροφή” των προβιοτικών και τα βοηθούν στην ανάπτυξη τους.

 

Να θυμάσαι πως “νηστικό” αρκούδι δεν χορεύει, γιαυτό έχει μεγάλη σημασία να καταναλώνονται συνδυαστικά τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε προβιοτικά και πρεβιοτικά συστατικά, για να μπορέσουν να φτάσουν στο πεπτικό σύστημα και να αποκομίσεις από αυτά τα μέγιστα οφέλη στην υγεία.

 

Προβιοτικά +

➔ γιαούρτι

➔ κεφιρ

➔ ξινόγαλα ή αριάνι

➔ μαλακά τυριά

➔ τουρσί σε άλμη (αγγούρι, λάχανο κλπ)

Πρεβιοτικά = Συμβιωτικά

➔ βρώμη
➔ φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα
➔ μέλι
➔ παξιμάδι κρίθινο
➔ όσπρια

 

ΥΛΙΚΑ

Για την βάση

  • 20gr νιφάδες βρώμης
  • 10gr σπόρους chia
  • 40 κεφίρ ή γάλα
  • 20gr αλεσμένους χουρμάδες

Πάνω από την βάση:

  • 40gr ACTIVIA Φράουλα 2%
  • Ξύσμα από 1/2 λεμόνι
  • 2κ.γ μαρμελάδα φράουλα χ.ζαχαρη
  • Φρέσκιες φράουλες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1.  Προσθέτεις σε ένα γυάλινο βαζάκι τα υλικά της βάσης και ανακατεύεις μέχρι να ομογενοποιηθούν

2.  Ανακατεύεις το activia με ξύσμα λεμονιού, το προσθέτεις πάνω από τα υλικά της βάσης, από πάνω βάζεις την μαρμελάδα, κλείνεις το βαζάκι και το αποθηκεύεις στο ψυγείο από το προηγούμενο βράδυ.

3. Προσθέτεις τις φράουλες και απολαμβάνεις

Ενδεικτική βιβλιογραφία

Krumbeck, J. A., Walter, J., & Hutkins, R. W. (2018). Synbiotics for Improved Human Health: Recent Developments, Challenges, and Opportunities. Annual Review of Food Science and Technology, 9(1), 451–479. doi:10.1146/annurev-food-030117-012757

 

Valentina Álvarez-Arraño and Sandra Martín-Peláez (2021). Effects of Probiotics and Synbiotics on Weight Loss in Subjects with Overweight or Obesity: A Systematic Review. Nutrients. 2021 Oct; 13(10): 3627. doi: 10.3390/nu13103627

 

https://www.monash.edu/medicine/ccs/gastroenterology/prebiotic/faq